26 april 2007

de zon schijnt en schijnt en schijnt en........

geen druppel regenwater is voorlopig in zicht. Vandaag heb ik dus weer gesproeid. De brocoli had zich goed hersteld van het verplanten.





Ik heb bij 1 aardbeienbak het vogelnet geinstalleerd. In die bak heb ik ook stro onder de aardbeien gedaan. Dit zou moeten zorgen voor minder onkruid en schonere aardbeien. Het $#%%$!!-spul raakt verstrikt in het vogelnet dus ik ga het bij de andere bak niet doen. Kijken wat beter werkt. Misschien werkt het fantastisch voor handige mensen, maar op dat gebied scoor ik geen hoge punten :(. Ik had geen tijd meer om het andere vogelnet te installeren. Morgen.





De nieuwe brocoli-zaailingen zijn gekiemd en staan nu in de koude bak. De resterende 3 tomatenplantjes heb ik verplant van de stekbakjes naar potjes. Die staan nog steeds in de vensterbank van een raam op het zuiden.

24 april 2007

brocoli onder een klamboe

Vandaag heb ik de brocoli plantjes geplant die ik zelf gekweekt heb op de vensterbank en later in de koude bak. Dit is het eerste van de op de vensterbank gekweekte planten, dat de volle grond in gaat. De plantjes zagen er erg treurig uit nadat ik ze vervoerd had naar de volkstuin. Het planten maakte het er niet beter op, als dat maar goed komt.....


In de kuiltjes waarin ik ze geplant heb, heb ik een flinke plens water gegoten voordat ik ze erin heb gezet. Na het planten heb ik ze nog een keer water gegeven. En daarna heb ik er met pvc-pijp en een net een tunneltje van gemaakt. Dat net ziet eruit als vitrage en zou de koolvlieg tegen moeten houden. Het lijkt net een klamboe. Volgens mijn mede-tuinders helpt champignonmest ook goed tegen de koolvlieg. In de herfst laten ze altijd 1 of 2 ladingen daarvan komen. Helaas was ik er toen nog niet, maar volgend jaar zal ik dat ook proberen. Ik heb nog geen voorraadje stenen, dus ik heb het net vastgelegd met wat zand.



De vroege aardappels (achteraan op de foto hieronder) beginnen op te komen. Het zijn Anais, en heel vroeg ras. Ze zijn half maart gepoot, dus eind mei begin juni zouden wij nieuwe aardappeltjes moeten kunnen eten. Hmmm, kan haast niet wachten.




Hier nog een foto van mijn wortels en uien rijen, de eerste rij wortels wordt nu zichtbaar als je op de vergroting drukt en de uien beginnen ook te groeien.





Ik vrees dat ik mijn thijm op de vensterbank heb laten doodgaan, ik had 2 dagen geen water gegeven... De basilicum overleeft het wel en die heb ik nu in een grotere pot gezet. Ik heb de kerstomaatjes gedeeltelijk verplant in grotere potten, toen waren mijn potten op. Nu de brocoli in de grond zit heb ik weer potten. Hoewel, ik wil ook weer nieuwe brocoli zaaien, om een gespreide oogst te krijgen. Als ik nou geen nee-nee sticker op de deur had, zou ik van krantjes bloempotten kunnen maken. Maar ik ben net zo blij dat ons papierafval met 75% is gereduceerd. Ik zal in mijn kennisenkring eens laten weten dat ik blij zou zijn met potten. Dus als je dit leest, bij deze: ik ben blij met lege potten. Met volle trouwens ook :)

21 april 2007

Mijn tuinhuisje waait niet meer weg!

Woensdag hebben we - manlief en ik - het huisje verankerd. Naast het huisje hebben we 4 gaten geboord van een meter en de palen op 2 plaatsen met bouten bevestigd aan het huisje. We hebben wat 60x40 tegels geleend van de gemeenschappelijke stapel. Wat wegen die krengen zwaar zeg, zelfs al til je ze met z'n tweeën op. Niet waterpas, maar dat mag de pret niet drukken. Mijn huisje staat stevig, het zal niet wegdrijven of in de grond zakken na een hoosbui en een normale stom kan het ook doorstaan. Ik maak me alleen wat zorgen over de schuifdeur, die aan de bovenkant in een rail loopt, maar aan de onderkant niet. Hierdoor klappert het behoorlijk. Zoals je ziet heb ik er nu provisorisch een stuk hout voorgezet, maar dat is niet echt stevig. Adviezen zijn welkom!

Donderdag nogmaals gesproeid, het blijft maar droog. Vrijdag tussen de plantjes het onkruid weggehaald, maar aan het onkuid op de paadjes ben ik nog steeds niet toegekomen. De late aardappels heb ik aangeaard, en de ruggen van de vroege aardappels zijn een beetje verplaatst, want de aardappels begonnen naast de ruggen erdoor te komen.... de rijen waren scheef, en de ruggen recht.....of andersom, het is maar hoe je het bekijkt.

Ik heb niets meer gezaaid, maar vandaag nog wel wat foto's gemaakt van de tuin op dit moment:

spinazie close-up


aardbeien en spinazie in de bak


close-up van een aardbeiplantje met maar liefst 2! bloemen

.
aardbeien en knoflook


en ten slotte een close-up van de eerste rij wortels die is opgekomen. Wat een karwei om het onkruid tussen die jonge plantjes uit te halen!

Tot de volgende keer....

16 april 2007

global warming is geen fabeltje

en de temperaturen van de laatste dagen bewijzen dat. De laatste 4 dagen is het hier in het Zuiden van Nederland telkens boven de 25 graden gekomen. Record op record wordt gebroken. De laatste weken heb ik zoveel gieters vergoten over de jonge plantjes, dat ik nu een zwenksproeier heb gekocht.

Mijn "nieuwe" tuinhuisje is net voor het weekend op mijn tuintje gezet. Het ding moet alleen verankerd worden, want het is zo licht, dat het makkelijk kan wegwaaien. Er zitten een paar lange latten bij, die dan een kleine meter de grond in moeten en aan het huisje vastgeschroefd dienen te worden. Helaas is manlief herstellende van een flinke verkoudheid, dus ik zal zelf moeten kijken hoe ik dat moet doen. Eigenlijk moeten er ook wat tegels onder en het liefst nog waterpas... zucht.....Morgen is het minder warm, 16 graden, dus dan zal ik eens zien hoe ik dat aan ga pakken. Hopelijk hebben ze bij de volkstuin een grondboor, want met de spa zal het een flinke klus zijn. En ik heb een stapel tegels gezien, eens vragen of ik er daar een paar van mag gebruiken. Gelukkig is er de komende dagen weinig wind, want ik betwijfel of ik dat deze week allemaal voor elkaar krijg.

Vanmiddag had ik een appelcake meegenomen voor bij de koffie, als dank voor het verhuizen van het huisje. Dit viel in goede aarde :)

Nog steeds geen onkruid gewied....morgen moet ik echt wat eraan gaan doen!

En ik heb de eerste bloem gezien aan mijn aardbeien! Volgende week een net erover doen. Ik ben dol op aardbeien, maar vogels ook. Vorig jaar had ik aardbeien in een pot, maar ik heb niet 1 aardbei kunnen eten.

De broccoli in de koude bak is bijna zover gegroeid dat ze geplant kunnen worden. Ik heb 8 plantjes en ik ben van plan om iedere 4 weken een batch van 8-10 plantjes te planten, zodat niet alles tegelijk komt.

Deze week wil ik nog een rijtje wortelen zaaien, winterwortelen, pepermunt, maggiplant en bieslook.

Zo blijven we lekker bezig!

09 april 2007

spinazie en wortels zijn opgekomen!

vorige week hebben wij het 2e deel van de aardappels gepoot. Het is een late aardappel, Texla. Deze is resistent tegen allerlei vervelende plagen en ziekten. Aangezien ik biologisch wil tuinieren, klinkt dat dus heel goed.
Aardappels nemen alleen veel meer ruimte in dan ik dacht. Ongeveer een derde van de tuin wordt nu in beslag genomen en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Ik denk dat ik volgend jaar geen vroege zet, of maar de helft. Of misschien heb ik een grotere tuin nodig.....



Het eerste rijtje wortels begint op te komen, maar ook het onkruid... En de spinazie begint ook te groeien.











Gisteren, eerste paasdag, ben ik even water gaan geven. Het is prachtig voorjaarsweer, maar het heeft al zeker 2 weken niet geregend, en ook de komende week wordt er geen regen voorspeld. Dat is niet goed voor het zaaigoed, maar wel lekker paasweer en aangezien mijn kinderen een hele week paasvakantie hebben, vind ik het heerlijk. Na de paasvakantie ga ik wieden, echt waar!


03 april 2007

een vliegende kraai vindt altijd wat...


...zegt mijn vader altijd. En zo is het. Gisteren was ik nog geen minuut op het complex of Chris (van de tuincommissie) komt naar me toe: "wil jij een huisje? voor noppes? Degene waarvan het nu is wil iets groters en mooiers. Anders gaat het naar de Belder". De Belder is de vuilstort hier. Tja, eigenlijk had ik besloten om dat niet te doen: ik weet niet of ik het na een jaar nog leuk vind, en een beetje huisje kost al gauw meer dan 200 Euro. Bovendien dan krijg ik natuurlijk ook dat ik allerlei gereedschap dubbel moet aanschaffen. Maar goed als het voor noppes is, en bovendien goed voor het milieu, want het wordt niet weggegooid.... Manlief vind het ook een goed idee: 'je hebt al een hoop dubbel gereedschap, en als je het niet leuk vindt, neemt de volgende huurder het waarschijnlijk graag van je over, zeker als het voor niks is." Weinig tegenin te brengen natuurlijk. En dan kan ik ook vaker op de fiets, wat ook fijner is, zeker als het in de zomer warm is. Ik had mijn fototoestel bij, dus gelijk een foto genomen van mijn toekomstige huisje:


Vandaag nog geen tijd gehad, maar morgen ga ik snel even laten weten dat het huisje mag komen. En het is ook weer een prima aanleiding om de gulle gever te belonen met een taart. Psst, nog niks zeggen, hoor! 't is nog een verrassing :)

01 april 2007

de moestuin tot nu toe



Sinds november heb ik de beschikking over een volkstuintje. 110 vierkante meters heb ik ter beschikking gekregen, en die stonden in november vol met onkruid. Van verschillende kanten hoorde ik dat ik het niet moest laten frezen, omdat er "puunen" inzaten. Dat is de brabantse term voor kweekgras. En dus heb ik manlief lief aangekeken en hebben we het perceel omgespit, en er zoveel mogelijk "puunen" uitgehaald. Daarna de catalogi doorgespit en zaad besteld, plus plantuien en pootaardappels.



Ik heb 1 bak gemaakt om Square Foot Gardening uit te proberen: een verhoogde bak van 1.20 bij 2.40 verdeeld in vakjes van 30 bij 30 cm met een mengsel van turf, compost en vermiculiet.
Daarbij heb ik nog 6 vakken van 1.20 bij 1.20 gemaakt, met gewone grond.





Tot nu toe heb ik geplant en/of gezaaid:
  • doordragende aardbeien 'ostara'
  • knoflook
  • gele plantuien
  • aardappels anais
  • wortels 'Amsterdamse Bak 2'
  • spinazie

In de vensterbank en in een koude bak heb ik nu staan:

  • zomerprei en herfstprei
  • thijm
  • basilicum
  • kerstomaatjes
  • broccoli
  • zonnebloemen (eigenlijk van mijn oudste zoon)
Bij de prei heb ik een fout gemaakt denk ik. Ik heb ze in geperste stekbakjes gezaaid, maar die zijn veel te ondiep. Ik heb de bodem van de bakjes afgehaald en ze in diepere potten gezet, maar ik denk dat ik al te laat ben. Voor de zekerheid heb ik opnieuw herfstprei gezaaid. In een bloembak dit keer. Als de zomerprei mislukt zal ik daarvoor maar plantjes kopen. En als alles mislukt, is er nog altijd de Albert Heijn.....

Blogarchief