22 juli 2007

moestuin: voors en tegens

Het is weer even geleden dat ik een stukje heb geschreven. De laatste weken voor de schoolvakantie waren druk door allerlei acitiviteiten in verband met de school van de kinderen en de verjaardag van mijn oudste zoon. Daar kwam dus de volkstuin nog bovenop.

Dit heeft mij gebracht om de voors en tegens van de moestuin op een rijtje te zetten.

VOOR:
  • gezonde lichaamsbeweging buiten
  • biologisch geteelde groente en fruit voor een prikkie
  • intellectuele uitdaging, met name teeltschema's en ziekten- en plagenbestrijding
  • goed voor de ontwikkeling van de kinderen: ze leren dat een aardappel niet in een fabriek gemaakt wordt
  • ik vind het leuk om te doen

TEGEN:

  • arbeidsintensief, het kost behoorlijk wat tijd
  • deadlines: je "moet" heel veel, anders kun je het vergeten: zaaien en planten voor een bepaalde tijd, sproeien als het droog is, ziekten- en plagen bestrijden, etc.
  • het kan ook niet altijd, als het regent of de grond heel nat is kun je niet werken
  • als het een geschikte tijd is om in de tuin te werken moet ik altijd kiezen: de volkstuin of mijn eigen tuin. Eind van het liedje is dat ze allebei er verwaarloosd uitzien.
  • de reistijd naar de volkstuin is een kwartier heen en een kwartier terug, als je tenminste niet staande gehouden wordt voor een praatje, wat op zich wel heel gezellig is en ik ook graag doe :)
  • er moet veel "geknutseld" worden: steunen, netten en hekken, dat is niet mijn sterkste punt
  • die steunen, netten en hekken vergen een behoorlijke financiele investering in het begin
  • onkruid, onkruid, onkruid....

Eigenlijk komen alle tegenargumenten wat mij betreft op hetzelfde neer: tijd. Daarom heb ik besloten om mijn volkstuin op te zeggen en op kleinere schaal in mijn achtertuin een moestuin aan te leggen. Een stuk van ongeveer 65 vierkante meter wordt van gazon/siertuin omgebouwd naar moestuin. Zo bespaar ik mezelf de reistijd. Manlief is ook helemaal enthousiast: inmiddels is het eerste stuk van het gazon omgespit en is er een gaashek voor gezet. Anders fietsen de kinderen er per ongeluk in. In dit eerste stukje van 3 bij 1.20 heb ik nu andijvie en spinazie gezaaid, en prei geplant. De prei is een gokje, want die had ik allang moeten uitplanten. Die deadline heb ik niet gehaald....

In de volkstuin waren de vroege aardappels aangetast door de aardappelziekte, maar de meeste had ik er op tijd uit. Maar allemachtig, wat is het moeilijk om aardappelen te rooien waar de stengels zijn verschrompeld en overwoekerd door onkruid. De smaak van de vroege aardappels, anais, viel ons tegen. Ze hadden een boterachtige smaak. Gelukkig viel het in goede aarde bij mijn ouders en mijn schoonmoeder, die ze met smaak hebben opgegeten. Mijn late aardappelen, Texla, hebben ook te lijden gehad van de aardappelziekte, maar de aardappels zelf waren prima. De planten begonnen nieuw loof te ontwikkelen, dus ik vermoed dat ik ze nog had kunnen laten staan. Ze horen ook resistent te zijn. Maar ik durfde het niet aan.

De frambozen die ik gekocht heb, dragen geen fruit. De stekken die ik gekregen heb wel. Heerlijk zoet zijn ze. De bosbessen zijn best lekker, maar schaars en erg klein. De bramen zijn een beetje zuur naar mijn smaak, er moet een beetje suiker overheen.

De andijvieplanten die ik heb gekregen zijn doorgeschoten. Van de andijvie die ik heb gezaaid is 1 plantje opgekomen. Dus geen enorme oogst met andijvie.

Knoflook is prima gelukt en hangt nu in een vlecht te drogen in mijn schuur. De wortels en gele uien zijn ook prima gelukt. De rode uien zijn niet gegroeid. Geen idee waarom niet, behalve dat ze overwoekerd waren met onkruid.

De doordragende aardbeien geven geen bloemen en vruchten meer. Misschien omdat dit het eerste jaar is? Ik heb ze in maart geplant. Ze zouden van juni tot oktober moeten dragen.
Ik denk dat ik in mijn nieuwe moestuin lambada plant, plus misschien toch nog wat ostara, deze doordragende soort. Maar dan wel half augustus planten. Ik ben van plan om die deadline te halen!

Blogarchief